M A N U E L L T E R A P I - Smerter og datavirus? شات الطائف - شات

Smerter og datavirus?

Post image of Smerter og datavirus?
Arkivert i kvalitetskunnskap 0 kommentarer
Print Friendly

I takt med den teknologiske utviklingen har vi de siste 20-30 årene lært mer om smerter enn de siste 1000 forrige årene. Det er allikevel en stor utfordring å forklare hvordan langvarige smerter kan produseres av hjernen, uavhengig av vevsskader. Ikke bare er det et abstrakt og komplekst tema, men forklaringen bør i best mulig grad tilknyttes smertepasientens individuelle oppfatning av seg selv og sin egen situasjon for å få best mulig nytte av forklaringen. Dette gjør at selv om en måte å forklare smerter på gir mening for den ene personen, så er det ingen som helst måte en selvfølge at det gir mening for den neste personen.

Jeg pleier å si at “kan man nok om smerter, så kan man heller på ingen som helst måte la være å annerkjenne realiteten av en annen persons smerte”. Smerter er akkurat det den andre personen sier det er. All smerte er reell. Dette er allikevel ofte en hårfin linje å balansere på, for man ønsker ikke at personen som plages av smerter skal høre at du sier at det er “inni hodet” og dermed misforstås som at smertene bare er noe “man innbiller seg”. Ofte kan denne lille utfordringen overkommes ved å si at “Pain really is in the mind, but not in the way you think”.

Manuellterapi-student Marius Lind Stenhaug gjorde meg oppmerksom på en bloggpost av fysioterapeut Louis Gifford hvor Gifford selv svarer på hvordan han forklarer smerter, UTEN å falle i fare for å la personer tro at det “bare sitter i hodet”. Jeg forbereder et foredrag om smertevitenskap sammen med manuellterapeut Vegard Ølstørn og slo derfor to og to sammen og lagde powerpoint-slides som passer godt til forklaringen til Louis Gifford.

Louis Gifford sin glimrende blogg og blogpost HER og powerpoint-slidene HER. Håper noen får nytte av dem og kom gjerne med tilbakemeldinger om hvordan det går hvis dere skulle bruke forklaringen og slidene i egen praksis. Lykke til!

Postet av Sigurd   @   19 October 2013 0 kommentarer
Tags : , , ,

0 kommentarer

Ingen kommentarer enda. Bli den første til å legge igjen en kommentar!
Legg igjen en kommentar

Forrige post
«
Neste post
EXULT designed by ZENVERSE  |  In conjunction with Reseller Hosting from the #1 Web Hosting Provider - HostNexus.